Program Call Center Marți-Duminică: 10.00 - 21.00
Logare
Înregistrare
Guvernul britanic a adoptat libera circulatie cetățenilor europeni pana in 2023

Incertitudinea din ultimele zile, mai ales in privinta apropierii Brexitului la inceput de 2020, cat si toate stirile si comunicatele venite din regat, privind faptul ca romanii care sunt a 2-a minoritate ca numar din Marea Britanie, nu vor mai avea acces la libera circulatie din regat, a impartit pe toata lumea in 2 tabere.

Insa surpriza, in urma unei sedinte lungi a guvernului britanic, s-a anuntat libera circulatie pentru romani pana in 2023.

Londra acordă deja vize cetăţenilor din 56 e ţări – de la Statele Unite şi până în Maldive, comentează BBC. Paşapoartele sunt ştampilate la intrare în regat, iar oamenilor li se permite să stea maximum şase luni. Însă ei nu au voie să muncească, să studieze sau să se mute în regat.

Anuntul de ultima ora al Reuters anunta ca Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din state UE imediat după producerea Brexit și va acorda cetățenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani pana in 2023, informează agenția de știri Reuters.

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, precizează că de la data Brexitului cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Totuși, acest lucru este valabil doar pentru cei care vor face vizite scurte care să nu depășească perioade mai mari de 3 luni.

Nu este deloc surprinzător că este avut în vedere un sistem similar în privinţa cetăţenilor UE după Brexit, cu atât mai puţin având în vedere că aranjamentele viitoare ar urma să fie reciproce”, comentează BBC.

Cu alte cuvinte, dacă cetăţenii UE vor avea nevoie de vize să vină în Regatul Unit, britanicii vor avea nevoie de vize pentru ca să călătorească în UE.

Astfel, planul Guvernului ar putea fi să adauge cele câteva sute de milioane de europeni sistemului care există deja. Însă povara aplicării lui şi verificării dacă oamenii se află legal în regat nu le va reveni unei paze de frontieră consolidate sau serviciului de imigraţie.

Ea le va reveni mai degrabă angajatorilor – de la Sistemul Naţional britanic de Sănătate (NHS) şi până la cafenele -, celor care închiriază locuinţe şi agenţiilor guvernamentale locale, scrie BBC.

„Precizări pentru românii îngrijorați cu privire la efectele BREXIT: Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză.

cest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni.”, a scris Dan Mihalache, pe Facebook.

Cei care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia.

În ceea ce-i privește românii aflați în Marea Britanie la data Brexit, încetarea liberei circulații nu înseamnă că nu vor mai putea pleca sau reveni în Regatul Unit, a adăugat el. Astfel, statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora va fi protejat în temeiul legii britanice privind imigrația.

În acest sens, guvernul britanic a creat sistemul EU Settlement Scheme, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie.

Neaplicarea în cadrul acestui sistem ar însemna că reședința acestora în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ambasadei României la Londra.